Quants temps triguen els mecànics de Formula 1 en canviar els quatre pneumàtics? Tres segons? Pot ser menys i tot. De fet, McLaren ja ha dit que per la temporada 2013 espera fer parades de dos segons de mitja. Quasi res. En el món dels rallyes la cosa no van tan accelerada. Tot i així, el temps al service és molt limitat i no hi ha ni un segon a perdre. Prova d’això és el video que vaig compartir amb vosaltres ara ja fa uns mesos, on els mecànics de Citroën convertien un cotxe de terra en un cotxe d’asfalt — i tot el que això implica — en només 75 minuts; o aquesta interessant entrada d’Autocar anomenada “The anatomy of a rally pit-stop”. En ella ens explica tot el que succeeix des de que el cotxe — en aquest cas, el Skoda Fabia S2000 d’Andreas Mikkelsen — acaba la darrera especial i comença a enfilar el camí del service, fins que s’acaba el temps. Comencem?
- Una hora abans del service — quan Mikkelsen comença l’enllaç de tornada cap al service, li comenta al enginyer per ràdio com ha anat el cotxe en aquesta darrera especial, i si s’ha de modificar i/o canviar alguna cosa del Fabia.
- 30 minuts abans del service — abans d’entrar a la zona del service, Mikkelsen i Ola Fløene han de passar per una mena de parc de reagrupament. Allà li estaran esperant Dario D’Esposito, el coordinador de l’equip Skoda UK, Nicolas Roux, el seu enginyer, i Lorenzo Borghini, el coordinador tècnic. Tots plegats decidiran què s’ha de fer i quines seran les tasques que hauran de dur a terme els mecànics.
- 10 minuts abans del service — abans de que el cotxe de Mikkelsen deixi la zona de reagrupament, D’Esposito, Roux i Borghini s’avancen cap a la zona de service per començar a organitzar la parada. Borghini és l’encarregat de dir als mecànics que s’ha de fer, i aquests, cinc minuts abans de l’arribada del pilot, ja tenen totes les eines i els recanvis necessaris per així perdre el menor temps possible.
- Comença el service! — Mikkelsen arriba després de passar pel control horari i comença el compte enrera. Tan bon punt el cotxe s’atura i el motor es para, els mecànics aixequen el cotxe i el planten sobre quatre cavallets. Cada mecànic és responsable d’una cantonada del cotxe. Abans de treure la roda, però, comproven que hi ha joc i que tot està al seu lloc. Imagineu que acaben la feina i llavors s’adonen que tal o qual peça està trencada! Un cop la roda està fora, el mecànic porta a terme una primera comprovació visual. Un segon mecànic, encarregar de tota la part inferior, fa una segona comprobació. En cas de que tot està bé comencen a treballar en les feines rutinàries: canviar les relacions del canvi, les suspensions, els diferencials. No obstant, si hi ha una feina de primer nivell, com pugui ser canviar la caixa de canvis, aquesta rep prioritat absoluta. Amb les rodes fora, Renaud Chevalier, responsable del motor, baixa tota la telemetria al seu ordinador per comprovar que tots els paràmetres estan sota control. Borghini s’encarrega d’altres tasques menors, com assegurar-se que no hi ha problemes amb el sistema de comunicació o canviar les begudes a pilot i co-pilot.
- 15 minuts per acabar! — D’Esposito s’assegura de que tots els mecànics són conscients del temps que els hi queda. Després es posa en contacte amb els ovrieurs situats al llarg dels trams que encara queden per disputar per saber en quines condicions estan: pluja, fang, bruticia. És llavors quan Roux es reuneix amb Mikkelsen per discutir quins pneumàtics faran servir. Després passen a reunir-se amb Andy Rogers, manager de l’equip, i Pierfrancesco Zanchi, director general, amb els que, un cop conegut l’estat dels trams que tenen per endavant, planifiquen quina serà la estratègia que duran a terme: apretar en aquests trams que van millor pels reglatges que han posat, ser més conservadors en aquests altres…
- 5 minuts per acabar! — un cop quasi tota la feina està enllestida, ja només queda col·locar les rodes. No obstant, com que sovint hi ha espies d’altres equips, aquesta tasca no es fa fins el darrer segons, deixant les rodes en els calentadors fins llavors.
- Hora de marxar! — aquí tota la responsabilitat recau en el co-pilot. Quan només queda un minut per que s’acabi el temps al service, els mecànics baixen el cotxe i Mikkelsen i Fløene es dirigeixen cap al control horari a la sortida de l’àrea d’assistència. Fer-ho fora de temps implicaria una penalització.
Via Autocar