A finals dels 70 i principis dels 80, la paraula ‘turbo’ era sinònim de prestacions, potència i velocitat. Renault ho va deixar molt clar en els GT Turbo, amb uns adhesius a la part posterior que anaven de banda a banda. T-U-R-B-O. No era per menys: després de tot, aquesta tecnologia els va permetre fer-se un nom tan en Formula 1 amb el RS01 com en rallyes amb el Maxi Turbo. Porsche també va saber treure profit dels èxits en competició amb la presentació de la primera generació del 911 Turbo, aviat farà 40 anys.
Des d’aquell primer primer experiment amb els turbo-compressors, allà per 1975, la gama del coupé alemany sempre s’ha dividit en dues branques clarament diferenciades: per un costat, un model més bàsic i amb motor atmosfèric denominat Carrera; per un altre, una variant molt més prestacional denominada Turbo.
Els anys van anar passant, les generacions es van anar succeint, i els Turbos i els Carreras van anar fent la seva cadascun pel seu cantó. Fins ara. Segons la revista britànica CAR, tots els 911 a partir del restyling que arribarà l’any vinent passaran a comptar amb motors turbos.
De moment cal dir que la noticia té molt més de rumor que de confirmació oficial. Tot i així, també s’ha de reconèixer que hi ha motius de sobra per creure-hi, tot i que a mi em sorprendria molt que un canvi tan important arribés en un ‘simple’ restyling. Dic que hi ha motius de sobra per creure-hi perquè, en el fons, crec que és un procés inevitable. No m’agrada gens ni mica, però crec que millor serà que ens anem fent a la idea.
Perquè la tecnologia turbo ja no és la que era. S’ha democratitzat. Ara més que a esportivitat o prestaciona pures, la paraula ‘turbo’ sembla estar molt més associada a paràmetres com la eficiència i la ecologia. És el que toca, el que el client busca, i les marques, obviament, obren en conseqüència. El 1.0 Ecoboost de Ford és un tri-cilíndric capaç de deixar en evidència a motors molt més grans. Audi porta un temps jugant amb turbos elèctrics, una tecnologia que ja és una realitat a la Formula 1.
El turbo lag i la patada dels turbos d’abans comença a ser cosa del passat. Ara són molt més progressius, quasi tant com un motor atmosfèric, i poden oferir millors xifres de parell i potència a baixes revolucions. Pels fabricants és el clàssic win-win: cotxes amb entregues de potència més suaus, més eficients, i tot i així sense haver de renunciar a unes prestacions mínimament dignes.
Que consti que no tinc res en contra dels motors turbo, ni tinc la pell tan fina com per dir que no hi ha res com la entrega de potència instantània d’un bon motor atmosfèric. Tampoc vaig en contra dels motors eficients. De fet fins i tot us diré que em miro el Prius amb bons ulls. El que em fot és que es perdi un so tan personal i único com el del 911. Això és el que de veritat em fot.
De ser cert el rumor, la propera generació del 911 serà íntegrament turbo. Pot ser es salva el GT3, i creieu-me di us dic que així ho espero, però no serà per gaire més temps. Mireu si no Ferrari i el nou California T. O el Cayman i el Boxster, els quals rebran un nou motor de 2.0 litres turbo en la propera generació.
Si la rumorologia és certa, el Carrera més bàsic passarà dels 3.4 litres atmosfèrics als 2.9 litres turbo, amb una xifra de potència al voltant dels 400 CV. Pel Carrera S es parla de 530 CV, tot i que això ja em costa una mica més de creure si no volen tenir tres o quatre variants — Turbo, GT3, Carrera S — amb xifres de potència quasi idèntiques.
Vist el panorama, el que jo em pregunto és què passarà amb el que actualment coneixem com a Turbo? Si tota la gama decideix anar pel camí de la inducció forçada, quin sentit tindrà dir-li ‘Turbo’ a la variant més potent? Aquesta qüestió ja s’està donant amb el Macan. La solució? Dir-li Macan S al bàsic, i Turbo al més prestacional, tot i ser els dos turbo.
El que em sorprén de tot plegat és que Porsche hagi optat per aquest downsizing, anant de passada en contra d’una tradició històrica, quan hi ha marques i motors significativament més ‘contaminants’. Eloi Torras per Twitter em deia molt encertadament que Porsche té dièsels i híbrids per fer baixar la mitjana d’emissions de CO2, i la veritat és que no li falta raó.
Pot ser té a veure amb el volum de producció total, molt per sobre del d’altres marques com Ferrari, Lamborghini o Pagani, el que els obliga a fer un esforç extra. O pot ser és senzillament perquè volen. I punt. Que també pot ser.
Sigui el que sigui, i per més surrealista que soni el rumor, millor serà que ens anem habituant al fet de que els propers Porsche 911 Carrera seran turbo. Si vam acabar acceptant-ho amb els BMW M3 i M4, si hem acabat acceptant-ho amb la F1, no crec que ens costi gaire…