Sempre he sentit especial debilitat per les instal·lacions ‘secretes’, aquelles que no estan a l’abast del gran públic i a les quals es té accés en molt comptades ocasions. Darrerament hem parlat del ‘magatzem secret’ d’Audi, de les instal·laciona on Porsche guarda tot el que no li entra al museu, o dels secrets de BMW Motorsport, tres instal·lacions per les que qualsevol amant del motor mataria per poder accedir-hi. La darrera ‘seu oficial’ en obrir les portes al públic — encara que això sigui a través d’un parell d’articles imprescindibles a SPEEDHUNTERS — ha estat Toyota Motorsport GmbH. El resultat, amb fotos de Jonathan Moore, no té desperdici.
En el primer article trobareu un bon grapat de fotos de les instal·lacions de TMG, les mateixes instal·lacions des de les que operava el Toyota Team Europe de finals dels 80 i principis dels 90, i des de les que es gestionava tot el programa del fabricant japonés a la Formula 1. Aquesta darrera aventura va ser un fracàs estrepitós, amb milions i milions d’euros llençats a fons perdut sense arribar mai a obtenir resultats destacats.
Tot i la castanya que es van donar amb el programa de Formula 1, TMG també ha aconseguit èxits més o menys destacats a altres disciplines, sigui en rallyes amb els Celica Grup A i els Corolla WRC, o en resistència amb el TS010, el GT-One i el més recent TS040 Hybrid, pole position a Le Mans en la edició d’enguany i líder absolut fins que la mecànica del cotxe amb el dorsal 7 va petat ben entrada matinada.
El millor de tot plegat és que, entre les diferents àrees que hi ha repartides per l’edifici, moltes d’elles custodiades per sistemes de seguretat dignes de la CIA, un pot trobar-se absolutament de tot. I això inclou monoplaces de Formula 1 desenvolupats fins i tot després de que el fabricat japonés es retirés de la categoria reina. Per al·lucinar.
Sota els dos — sí, dos — túnels de vent que hi ha a la seu de Köln, a Alemanya, TMG hi guarda bona part de l’arxiu històric de la marca — rallyes, Formula 1 i Le Mans. És una llàstima veure totes aquestes joies mig abandonades — tot i que d’abandonades no ho estan en absolut — enlloc de tenir-les exposades en un museu.
Perquè allà hi ha material per parar un tren: des dels Celica Grup A d’en Sainz fins al Corolla WRC, passant pels Celica Turbo Twincam Grup A i sense oblidar el projecte de Grup S ‘abandonat’ al que van batejar com a 222D. També hi ha lloc pels cotxes de Le Mans, per una dotzena llarga de monoplaces de Formula 1 i per l’únic Toyota GT-One matriculat que es va homologar. Per triar i remenar.
Dos articles absolutament imprescindibles.
- If you have a problem, if no one can help. May be you can hire… The TMG Team — via SPEEDHUNTERS
- Tunnel Vision: Time Travel with Toyota — via SPEEDHUNTERS