Eau Rouge a través de videos onboard: de la era dels Grup C a la Formula 1 actual.

141017907KR00148_F1_Grand_P

No és d’extranyar que en la era dels Tilke-bunyols, Spa-Francorchamps sigui per molts el circuit més maco de quants acullen una cursa de Formula 1 al llarg de l’any. De la vintena de revols que conformen el seu traçat, Eau Rouge és la curva preferida dels aficionats i de gran part de pilots. I no és per menys: els desnivells que hi ha tant de baixada com de pujada s’han de veure per creure. Aposto a que fer-la a fondo ha de ser una de les sensacions més gratificants que es poden tenir al volant d’un cotxe…

Eau Rouge — i quan dic Eau Rouge em refereixo tant a Eau Rouge com a Raidillon, la gran oblidada — ha aconseguit aguantar el pas del temps sense gaires canvis significatius en el seu traçat. On sí hi ha hagut canvis, i no precissament pocs, és en les mesures de seguretat, amb un mar d’asfalt a les escapatòries com a element més visible — sobretot a la sortida de Raidillon.

Com molt bé diu Valentí Fradera en un article publicat a Autoblog, les escapatòries — i totes les mesures que tinguin per finalitat salvar la vida del pilot — estan molt bé, però a vegades la FIA es passa de paternalista. El resultat d’aquesta sobre-protecció salta a la vista en la majoria de traçats moderns, amb el fred i gens acollidor circuit de Paul Ricard com a màxim exponent. De fet, i tornant a Spa-Francorchamps, la escapatòria asfaltada de Les Combes és el que va ‘provocar’ el toc entre Hamilton i Rosberg. Pregunteu-vos si no què hagués fet l’alemany si enlloc d’un mar d’asfalt hi hagués hagut grava a l’exterior de la curva…

Tornant al tema que m’ocupa, que si ningú em para m’enrotllo com una persiana, avui volia compartir amb vosaltres un parell de videos d’allò més evocadors. El primer correspon als 1000 km d’Spa-Francorchamps de 1985, i és una onboard des del Porsche 956 d’Stefan Bellof, en la que va ser la seva darrera cursa: l’alemany acabaria perdent la vida a la volta 78, precissament a Eau Rouge, després d’impactar amb el 956 de Jackie Ickx.

El segon video tampoc té desperdici, amb un recull de càmeres onboards de Formual 1 — la primera de 1991, la darrera de l’any passat — on es pot apreciar com han evolucionat les traçades dels pilots, les escapatòries dels revolts, el so dels motors i la qualitat dels videos produïts per la FOM. Val molt la pena.

Foto: Autoblog

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s