McLaren presenta el P1 GTR Design Concept. L’hereu del F1 GTR? Jo no estic tan segur…

001-mclaren-p1-gtr-1

Després de molta rumorologia popular, ahir McLaren finalment va presentar el P1 GTR Design Concept, una forma molt maca de batejar a la versió de circuits del P1. A grans trets, la nova criatura de Woking es pot resumir com la alternativa britànica als Ferrari FXX i 599XX: un cotxe ni homologat per circular pel carrer ni per competir en cap campionat, i que pràcticament només es podrà fer servir en tandes exclusives organitzades per la pròpia McLaren.

És una cosa que mai he entés, però a tenor de les alternatives que hi ha hagut — Pagani Zonda R, Maserati MC12 Corse, Ferrari FXX/599XX, Lotus Type 125 — sembla que té el seu mercat.

Deixant de banda les especificacions tècniques, impressionants tot sigui dit de passada, el que més m’ha sorprés és el vincle que la marca s’ha apressurat a fer amb el F1 GTR de mitjans dels 90, arribant a incloure’l entre les fotos ‘oficials’ de la presentació, tal i com veieu més avall. M’ha sorprés perquè l’origen d’un i altre no podria ser més diferents.

008-mclaren-p1-gtr-1

M’explico. El nou McLaren P1 GTR és un cotxe dissenyat amb una sola cosa en ment: exclusivitat. Exclusivitat portada al extrem, afegiria. D’entrada, els únics candidats que poden accedir a comprar-lo són les persones que ja compten amb una de les 375 unitats del P1 ‘de carrer’ entre la seva col·lecció. D’això se’n diu tenir un bon filtre d’entrada.

Tenint en compte el que McLaren ofereix a canvi, la veritat és que tampoc m’estranya. I és que comprar un P1 GTR és molt més que això. Fer-ho no només et permet accedir a sis tandes exclusives organitzades per la marca arreu del món. També et dona accés al simulador de F1, als entrenadors personals i nutricionistes de la casa, a cursos de conducció avançada, etc. Sobra dir que ells també són els encarregats de tot el manteniment i prepatació del cotxe. L’objectiu és que qui se’n compri un se senti com Jenson Button.

Cal dir que en el fons tampoc estan inventant res de nou. Fa anys que Ferrari fa quelcom similar amb els FXX, primer, i els 599XX, després.

006-mclaren-p1-gtr-1

Com veieu, tot plegat no té res a veure amb l’origen del McLaren F1 GTR, per més que a Ron Denis ens vulgui convèncer del contrari. Per començar, la idea de portar el F1 a Le Mans no va partir de la pròpia marca, ni de Gordon Murray. El F1 era un cotxe de carrer. Amb prestacions de GT i tecnologia de Formula 1, sí, però un cotxe de carrer al cap i a la fi. D’aquí que quan Ray Bellm i Thomas Bscher es van acostar a les instal·lacions de McLaren amb la idea de desenvolupar una versió per poder competir a BPR Global GT Series, Murray no en volgués saber res.

Estrenat el 1994, aquell campionat es va convertir en molt poc temps en una mena de mundial de GT ‘oficiós’ en el que participaven cotxes de la talla del Ferrari F40 LM. En vista del potencial del F1 de carrer, i de que caldrien molt poques modificacions per fer-lo apte — i competitiu — per la competició, la idea semblava d’allò més raonable.

Finalment Gordon Murray va accedir a desenvolupar una variant GTR — i la resta és història. Pocs mesos després, a les 24 hores de Le Mans de 1995, JJ Lehto, Yanick Dalmas i Masanori Sekiya aconseguien acabar la cursa en primera posició per davant d’un Courage-Porsche i de tres F1 GTR més. En altres paraules, victòria absoluta i quatre unitats entre els cinc primer classificats, amb un cotxe bàsicament ‘de carrer’ i en el primer intent. Es pot demanar més?

002-mclaren-p1-gtr-1

Després d’exposar els arguments imagino que coincidireu amb mi en que els orígens del F1 GTR i del P1 GTR són d’alló més diferents. Per començar, el primer ni tan sols va sorgir de Woking, sino de dos gentleman drivers convençuts de que el F1 tenia molt més potencial que el d’un simple cotxe de carrer. El segon, per contra, és un producte de màrketing l’objectiu del qual és tenir contents als privilegiats que aconsegueixin fer-se amb una de les unitats. Ni més ni menys.

Que consti que en aquest article no li vull restar cap mèrit al P1 GTR, ni molt menys. El nou McLaren P1 GTR compta amb una tecnologia capaç de deixar en evidència a la inmensa majoria dels seus rivals. És un cotxe genial, brillant, sobretot si tenim en compte que les bestials prestacions del P1 ‘de carrer’ només són el punt de partida. El que em molesta és aquesta manera descarada d’evocar els èxits del passat per justificar un cotxe l’objectiu del qual no podria ser més diferent. He dit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s