Un 911 amb motor V8, l’avi del Panamera i altres joies amagades al magatzem “secret” de Porsche.

1

Pocs llocs hi ha al món amb més història sobre l’automobilisme que al Porsche Museum d’Stuttgart-Zuffenhausen. Entre aquelles quatre parets podem trobar des dels primers models de la marca fins a guanyadors del Dakar o de les 24 hores de Le Mans. Es tracta d’un museu d’aquests en els que és millor anar sense pressa, gaudint de cada cotxe, un a un. Porsche afirma que en tot el museu hi caben una mitjana de 85 unitats, i que aquestes van rotant cada cert temps perquè sempre hi hagi quelcom nou per descobrir.

porsche-ware-18-1

Molts dels cotxes que desaparèixen de la vista sovint es troben repartits per l’aparcament subterrani, tal i com vam comprobar nosaltres mateixos, de primera mà, el passat mes de juny. No obstant, la majoria d’ells acaba recalant en un magatzem “secret” i tancat al públic al que no fa gaire hi ha va tenir accés Autoblog. Està a només 10 minuts del museu però accedir a ell és tan fàcil com fer-ho al Pentàgon.

6

És aquí on es guarda la major part dels cotxes que conformen l’arxiu històric de Porsche, el qual està format per 518 unitats entre les que hi ha concepts, edicions especials, prototips que mai abans havien vist la llum del dia, cotxes de competició i una unitat de cada versió comercialitzada per Porsche al llarg de la seva història. Si resten la vuitantena de cotxes que està exhibida al museu, així com el centenar d’unitats que actualment hi ha repartides entre els tallers de restauració i diferents esdeveniments arreu del món, Porsche calcula que de mitjana hi ha més de 300 unitats amagades en aquesta discreta nau industrial.

7

Tan se val si parlem dels diferents prototips que es van fer servir per desenvolupar el Porsche 959, de cotxes que fa vint anys que van participar al Dakar però que a dia d’avui encara conserven les cicatrius d’aquella aventura, o de Sally, la protagonista femenina de “Cars”. Entre aquelles quatre parets hi ha absolutament de tot.

Tot i que els cotxes de competició són un dels punts forts del museu, en aquest magatzem també hi trobem joies com el Porsche 935/78 Moby Dick, el Dauer 962 guanyador de les 24 hores de Le Mans de 1994 o l’espectacular Porsche 996 GT1-98 guanyador de Le Mans l’any 1998.

WTF5

No obstant, si hagués de triar els dos cotxes que més m’han cridat la atenció del reportatge d’Autoblog, aquests haurien de ser el 932, una mena d’avantpassat del Panamera, i aquest curiós híbrid a mig camí entre un 993 i un 959. El millor d’aquest darrer “invent” és el motor que amaga sota el capó: un 3.6 V8 d’origen Audi.

L’altre invent és tan poc agraciat com el Panamera actual. O pitjor. A les portes hi figura la inscripció 932, però desconec què és i quina era la idea darrera d’aquest concept. Al costat d’aquest es pot veure el Porsche 989 Concept, una mena de extended version del 996 (de la que en el seu dia ja vaig parlar al blog) amb la que la marca va fer proves l’any 1988, i que d’alguna manera anticipava la estètica de la generació 996 una dècada abans de la seva arribada. Tan l’una com l’altre van acabar sent descartades per raons que ara no venen al cas, i no va ser fins passades dues dècades que el fabricant alemany no es va decidir a presentar finalment una berlina de quatre portes, el Panamera.

A continuació teniu un parell de video-reportatges — dos de la pròpia Porsche, l’altre de /DRIVE — sobre aquesta impressionant col·lecció que he trobat via TheAutoUnion.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s