Aquest és el Porsche LMP que podria haver canviat la història de Le Mans.

PorscheLMP20000-1

Fa uns dies vaig retuitejar una foto de Porsche_LMP1_Fans on apareixia un prototip LMP de Porsche del que mai havia sentit parlar. En una posterior conversa sobre el tema amb @FranzS4 i @eloy_eg, aquest últim va compartir un enllaç de Mulsanne’s Corner amb força informació sobre aquest projecte nonat. Tot va començar l’estiu de 1998, just després de que els alemanys guanyessin les 24 hores de Le Mans amb el 911 GT1-98. La idea passava per desenvolupar un prototip LMP fent servir el sis cilindres bòxer turbo del GT1 (i de tants altres, començant pel 956). El problema és que aleshores ja es considerava un motor obsolet, amb nombrosos inconvenients respecte els motors atmosfèrics de darrera fornada. A més a més, els seus rivals de Toyota, Nissan o BMW els hi portaven més d’un any d’avantatge, així que a Stuttgart van decidir donar un parell de passos enrere i replantejar el projecte des del principi.

L’any 1992 Porsche havia desenvolupat en total secretisme un motor V10 de 3.5 litres per l’equip Footwork de Formula 1. Els enginyers del projecte van trobar que aquella seria una base perfecte pel nou LMP. Alguns elements es van deixar de banda per millorar així la simplicitat i la fiabilitat en curses de llarga distància, i la cilindrada va passar dels 3.5 als 5.0 litres. La resta del xassís es va mantenir fidel al disseny inicial de 1998, amb modificacions en aspectes com la suspensió o els anclatges del nou motor V10. El maig de 1999 el cotxe ja estava llest.

I llavors van arribar els problemes, uns problemes en els que el Porsche Cayenne hi va tenir bona part de culpa. Aquell nou SUV dels alemanys va ser el fruit d’un projecte compartit amb Volkswagen, de resultes del qual també va nèixer el Touareg (essencialment el mateix cotxe). Per Porsche, el Cayenne era un model clau per la subsistència de la marca, no així per Volkswagen.

La rumorologia popular diu que conscient d’això, Ferdinand Piech, CEO del Grup Volkswagen, va fer un pacte amb Wendelin Wiedeking, aleshores CEO de Porsche, mitjançant el qual els d’Stuttgart comptarien amb la col·laboració de Volkswagen per desenvolupar conjuntament un tot-terreny a canvi de que Porsche renunciés al seu projecte LMP a Le Mans. Això, de passada, deixava el camí lliure a Audi de cara a una eventual victòria l’any 2000 — que és el que finalment va acabar passant.

La cancel·lació del Porsche LMP va arribar abans de que el primer xassís fos completat. Tot i així, els responsables del projecte van decidir acabar-lo i fer un parell de jornades de test al traçat de Weissach amb Allan McNish i Bob Wollek al volant. És una llàstima que el projecte finalment quedés en un no res, i més trist és encara que Porsche hagi tingut amagat el prototip resultant des de llavors.

Tenint en compte que els alemanys venien de guanyar a Le Mans l’any 1998 amb el 911 GT1-98, estic segur que aquest LMP hagués donat molta guerra l’any 2000. A l’article de Mulsanne’s Corner afegeixen que quan Audi va guanyar l’any 2000, ho van fer sense gaire competència i recorrent menys kilòmetres que l’any anterior, on només van poder finalitzar quarts, per darrere del BMW V12 LMR i els GT1 de Nissan i Toyota. Què hagués passat si Porsche hagués guanyat la edició de 2000? Què hagués passat amb Audi? Haguessi mantingut el projecte com han fet des de llavors? Haguéssin guanyat tot el que van guanyar a posteriori amb els R8, R10 TDI, R15 TDI, R18 TDI o R18 TDI e-tron quattro?

Mai ho sabrem, però per somiar que no quedi. L’any vinent Porsche té la oportunitat de venjar-se d’aquesta decisió, la decisió que va condemnar el projecte a canvi de la col·laboració de Volkswagen amb el Touareg/Cayenne. L’Audi R18 e-tron quattro contra el nou Porsche LMP1. Promet ser una cursa de les que fan època.

Actualitzada — comenten per TheAutoUnion que aquest motor acabaria derivant en el 5.7 V10 del Carrera GT. No en tenia ni idea.

Via Mulsanne’s Corner

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s