Avui Alfa Romeo ha confirmat el que des de fa unes setmanes estava en boca de tothom: el nou 4C ha aconseguit marcar un temps al Nürburgring de 8:04. I això està molt bé, perquè el situa al mateix nivell que l’Audi R8 4.2 FSI i el Porsche Cayman S, i per davant de cotxes com el BMW M3 E92. El problema arriba quan es creiexen i comencen a publicar titulars grandiloqüents — la marca o la premsa, tan se val — com per exemple que “el nou 4C aconsegueix el rècord per a cotxes de menys de 250 CV”. Perquè sense un organisme que ho reguli de manera més o menys oficial, afirmacions com aquestes tenen molts números de no ser veritat.
Amb els temps de volta al Nürburgring passa com amb els polítics el dia després de les eleccions: que tothom guanya. La clau és trobar la manera de capgirar els resultats per mostrar-los com a tu més et convingui: “hem perdut escons, però menys dels que ens esperàvem”, “hem perdut 4 diputats per Barcelona però a Girona n’hem guanyat 2”, etc. I així.
Al Nürburgring passa tres quarts del mateix, amb l’agravant de que, al no haver un organisme oficial encarregat d’homologar els diferents temps de volta (per no haver no hi ha ni un punt de sortida i arribada comú per tothom, sino que cadascú fa una mica el que vol), les marques acaben per interpretar els resultats una mica a la seva. I clar, aquesta llibertat a vegades els porta a tenir lleugeres (a la par que convenients) pèrdues de memòria. Memòria selectiva, que diuen els experts.
En el cas que avui ens ocupa, Alfa Romeo afirma que el 8:04 del 4C és el temps més ràpid que ha aconseguit mai un cotxe amb menys de 250 CV. Això seria cert si no es tingués en consideració el 7:55 que la revista EVO va aconseguir l’any 2000 amb un Caterham R500 Superlight de 230 CV. He intentat buscar l’article original i no l’he trobat, però en aquesta prova ho mencionen de passada.
Que el Caterham R500 Superlight no tingui aire acondicionat, ni alçavidres elèctrics, ni direcció assitida no vol dir que no l’haguem de tenir en compte. Que el cotxe no està homologat a molts mercats en els que el 4C sí ho estarà? Tan se val. Que el temps de volta del Caterham ha estat dut a terme per una revista i no per un fabricant oficial? És igual. Al cap i a la fi, tractant-se d’un assumpte on cada part interessada és alhora la encarregada de mesurar, controlar i homologar el temps obtingut, ningú ha especificat mai quins són els requisits perquè una volta sigui considerada vàlida o no (obviament hi ha un codi de bona conducta en el que les marques es comprometen a que els cotxes siguin de sèrie).
Imagineu-vos que, amb tot això que he dit, un dia us planteu al Nürburgring, llogueu el circuit per vosaltres solets i feu un temps, diguem-ne, decent però no estratosfèric. Un temps intermig. Com el 8:04 de l’Alfa Romeo 4C. És un temps més que bo, inmillorable. Al mateix nivell que el Porsche Cayman S, referència i objectiu a batre del nou esportiu italià. I que l’Audi R8 4.2 FSI, que es diu aviat. No obstant, sense un contexte adient, aquest temps passarà inadvertit, no hi ha un titular com el del dia en el que el Porsche 918 Spyder va fotre un 6:57.
S’ha de contextualitzar. I per fer-ho, què millor que inventar-se una nova categoria de fins a 250 CV de potència? Pam. Rècord aconseguit i mission accomplished. Els responsables de màrqueting del fabricant italià ja tenen el que buscaven: un titular. El problema és que un petit biplaça anglés va rebaixar aquest temps en 9 segons. Fa 13 anys. Però a qui li importa aquest detall insignificant d’un cotxe insignificant del que ningú s’enrecorda?
Que el temps del nou Alfa Romeo 4C és molt bo està fora de tot dubte, però d’aquí a començar a auto-adjudicar-se rècords ja és un altre història. Com molt bé ha dit Jethro Bovington a Twitter, i seguint la mateixa filosofia que fan servir alguns fabricants quan parlen dels temps al Nürburgring (en el cas del 918 Spyder parlaven de “cotxe de producció amb una homologació global”), el temps de volta del 4C és el més ràpid per un esportiu blanc, fabricat Itàlia, fet en un divendres, abans de la una de la tarda. O dit d’un altre manera, el nou Alfa Romeo 4C és l’Alfa Romeo 4C més ràpid al Nürburgring.