Prova: Mazda6 Wagon SKYACTIV-D 2.2 150 CV Luxury (i 2)

Article publicat a Motor.cat el 13 de juny de 2013.

27

Després d’analitzar la estètica del nou Mazda6 Wagon, caracteritzada pel nou llenguatge de disseny KODO que el fabricant japonés ha definit com a “ànima en moviment”, avui ens posarem en marxa i veurem si el nou familiar de Mazda va tan bé com sembla. A grans trets, i abans d’entrar en detalls, podriem dir que el nou Mazda6 és més confortable que esportiu, per més que la seva agressiva estampa i les llandes del 19″ puguin dir el contrari. El complet equipament, on no hi falta pràcticament de res, no fa més que reforçar aquesta primera impressió.

El nostre Mazda6 Wagon estaba equipat amb el motor SKYACTIV-D 2.2 turbo-dièsel de 150 CV, un motor de 2.189 cc que es va estrenar primer en el CX-5, i que també està disponible amb 175 CV. Aquest nou propulsor compta amb dos turbos de geometria variable, un que s’activa a baixes revolucions i l’altre a altes, amb el que s’aconsegueix una entrega de potència molt línial i elàstica. De fet fins i tot m’atreviria a dir que sembla més potent del que realment és, i a falta de provar la versió de 175 CV, ja us asseguro que en condicions normal no trobarem a faltar potència en cap moment.

114

Tot i ser dièsel, en general es tracta d’un motor molt silenciós. En els primers semàfors un servidor fins i tot es va arribar a plantejar si el cotxe que tenia entre mans era realment un dièsel. I és que a un relentí pràcticament inaudible des de l’interior del cotxe s’hi ha de sumar un aïllamet acústic molt ben resolt. No és fins que no passem de 120 km/h que el soroll aerodinàmic no comença a fer de les seves, tot i no arribar mai a ser del tot molest.

Com he comentat abans, el Mazda6 Wagon dièsel de 150 CV que vam provar semblava més potent del que realment era. No obstant, les prestacions ràpidament ens tornen a la realitat amb uns valors més aviat discrets (tot i que similars als dels seus rivals). Accelera de 0 a 100 km/h en 10 segons (la versió amb canvi manual ho fa en 9,1 segons) i agafa els 202 km/h de velocitat màxima (210 km/h pel manual). Les recuperacions, penalitzades lleugerament per una caixa de canvis automàtica de sis relacions una mica mandrosa, van en la mateixa línia, i això que el 2.2 ofereix un parell de 380 Nm a partir de 2.000 rpm!

36

Si us esteu preguntant de què va tot això de les tecnologies SKYACTIV, Mazda ve a definir-les com un conjunt de solucions encaminades a millorar la eficiència dels seus models, tant benzina com dièsel. Això no només afecta a la gama de propulsors, sino també a altres elements com la caixa de canvis o el propi bastidor. És, per així dir-ho, una estratègia global.

Un exemple el trobem en el sistema i-Eloop, el qual emmagatzema la energia que es genera en les desacceleracions per fer-la servir després en altres dispositius com el climatitzador o el quadre d’instruments. Segons Mazda, fins un 10% de la energia generada per un motor de combustió serveix per alimentar el sistema elèctric, de manera que si eliminem aquesta necessitat substituint-la pel sistema i-Eloop, el consum baixarà en la mateixa proporció. Enginyós.

48

La conseqüència directe de sistemes com aquest o el i-Stop són unes xifres de consum que en el cas del 2.2 dièsel automàtic es queden en els 4,9 l/100 km (aquesta xifra baixa fins els 4,4 l/100 km en la versió manual). No obstant, i com passa habitualment, en condicions normals estarem parlant d’un consum al voltant dels 6 l/100 km, una xifra força raonable tenint en compte que el canvi és automàtic.

Parlant de canvis, el del Mazda6 Wagon és una mica lent — o com a mínim no tan ràpid com un de doble embragatge — sobretot en les recuperacions (fins i tot fent servir el kickdown). Per contra, l’esglaonament de les relacions i les transicions entre aquestes el converteixen en una opció ideal pels qui valorin la comoditat per davant de la esportivitat. Mazda hi confia tant que espera vendre un automàtic per cada quatre manuals (i amb el CX-5 ho està aconseguint, doncs a dia d’avui venen un automàtic per cada dos manuals).

52

A nivell dinàmic, i tal i com apuntàvem al obrir aquest article, el nou Mazda6 Wagon és més comfortable que esportiu. En aquest sentit, les suspensions ofereixen un equilibri molt ben trobat, essent prou toves com per menjar-se tota classe de petit sotracs (tot i el baix perfil dels pneumàtics en llanda 19″), però mantenint un cert punt de fermesa que s’agraeix en carreteres revirades. A la que s’apreta una mica el ritme es nota una lleugera tendència al subviratge, provocada en part per un canvi automàtic que obliga a tirar de fre. Aquests, per la seva banda, aguanten bé, tot i que tampoc vaig arribar a anar en plan Loeb (té algun sentit fer-ho?).

La direcció és una mica particular. A baixa velocitat, en ciutat, està extremadament assistida, però a la que augmenta la velocitat, la duresa ho fa en la mateixa proporció. Tot i així, cal dir que transmet més aviat poc. Un dels aspectes més positius de la direcció és la maniobrabilitat que ofereixen els 5,5 metres de radi i les 2,57 voltes de tope a tope que fa. En un cotxe tan llarg la veritat és que s’agraeix.

62

No té tanta importància, però tenint un canvi automàtic amb la possibilitat d’accionar-lo de forma manual (com ha de ser, tirant de la palanca per pujar de marxa i empentant-la per baixar) es troba a faltar un joc de lleves darrera el volant. No és que facin falta, sobretot quan el canvi tampoc va tan ràpid com en un DSG, però sempre són benvinguts. El que sí és un encert és el pedal de l’accelerador fixat a terra, un detall que li dona un tacte molt agraït.

Entre l’equipament disponible destaca l’assistent per arrencar en pujada (HLA), el detector de vehicles a l’angle mort (francament útil gràcies al avís acústic) i el sistema i-Stop. Aquest és un sistema start/stop que triga només 0,40 segons en engegar el cotxe (0,35 segons pels motors benzina), molt poc intrusiu i que quasi ni es nota un cop un s’habitua a ell.

72

El nou Mazda6 incorpora també dos sistemes de frenada d’emergència anomenats SBS i SCBS. El primer està actiu entre 15 a 145 km/h, avisant primer per frenar de cop poc després. Pel que fa al segon, aquest funciona de 4 a 30 km/h frenant de cop si detecta un cotxe aturat davant nostre. Ideal en ciutat. Per desgràcia la meva experiència de primera mà amb aquests dispositius és nula, doncs no vaig tenir la oportunitat de provar-los.

El que sí vaig poder provar va ser el control de velocitat adaptatiu, senzillament al·lucinant. Aquest ens permet programar la velocitat i la distància de seguretat que volem mantenir amb el cotxe del davant. Configurant la distància més curta encara hi havia espai per un cotxe i mig davant nostre, una distància suficient perquè s’et coli algú tornant boig el sistema (un fet que, per desgràcia, és força habitual en aquest país). Aquest sistema és capaç fins i tot d’aturar el cotxe per complet si detecta que el de davant s’ha aturat. La llàstima és que al aturar-se l’has de tornar a activar.

8

Com heu vist, el Mazda6 Wagon és un cotxe que tot i no ser tan esportiu com la seva imatge pot deixar entreveure, ofereix un refinament i un comfort digne de cotxes molt més premium. Per equipament i confort de marxa la veritat és que hi ha molt poc a objectar, essent una opció molt vàlida tan per una conducció diària com per fer viatges més aviat llargs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s