Assistim a la presentació del SEAT León SC (I): disseny exterior i interior

Article publicat originalment a Motor.cat el 23 d’abril de 2013.

5

Fa uns dies SEAT va convidar-nos a la presentació del nou León SC, un model en el que els de Martorell tenen dipositades moltes esperances i que, a priori, sembla reunir tots els ingredients per garantir-ne l’èxit: un disseny francament atractiu, un equipament a l’alçada del dels seus cosins alemanys, i un dinamisme de referència. Després de la bona acollida que ha tingut el model en la versió de cinc portes, superant fins i tot al Volkswagen Golf en alguna prova comparativa, la veritat és que teniem moltes ganes de comprobar per nosaltres mateixos si el nou León és tan bo com sembla. Ens acompanyeu?

Tal i com va deixar clar James Muir en la presentació del León SC durant el passat saló de Ginebra, el nou León és un model de vital importància per SEAT. Com a mínim l’objectiu que s’han marcat és d’allò més ambiciós: convertir el León en el model més venut del segment C. En aquest sentit, el León SC de tres portes és el segon membre d’una familia que, abans de que acabi l’any, hauria de completar-se amb la variant familiar. Fins ara el León s’havia comercialitzat únicament amb carrosseria de cinc portes, un fet que deixa clar el canvi de rumb que SEAT ha volgut donar amb aquest nou model.

19

I és que le nou SEAT León és molt més que un model nou. Fins fa uns anys, tota la filosofia del fabricant espanyol es podia resumir en el lema “Auto Emoción”. Després de tot, SEAT era considerada per molts la marca més esportiva i passional dins del Grup VAG. La gama de models, però, no era ni molt menys tan “emocionant” com a SEAT li hagués agradat, a excepció, això sí, de les variants CUPRA i FR. L’arribada del nou León ha vingut acompanyada d’un nou lema — Enjoyneering — que fusiona diversió i enginyeria en un sol terme: una part emocional, que vindria a ser el que aporta SEAT, i una part racional, la qual correspondria a Volkswagen.

L’objectiu és clar: fer del nou León un cotxe tecnològicament avançat, però no per això a costa d’un preu prohibitiu. Enginyeria a l’abast de tothom. Per començar, el nou León SC està basat sobre la plataforma modular MQB (Modularer Querbaukasten) estrenada amb el Volkswagen Golf i que també comparteixen l’Audi A3 i el nou Skoda Octavia. Deixant de banda un estalvi de pes significatiu respecte la anterior plataforma, un dels avantatges més importants de la plataforma MQB és la modulabilitat que ofereix, la possibilitat de variar cotes i distàncies entre eixos a un cost molt més baix que abans.

23 (1)

En aquest sentit, el nou SEAT León SC compta amb una distància entre eixos 35 mm més curta que la variant de cinc portes (els voladissos són iguals en totes dues carrosseries), un fet que el fa molt més esportiu i àgil en carreteres revirades. Pel que fa a l’alçada, aquesta s’ha reduït en 13 mm, mentre que la lluna posterior s’ha inclinat 19º respecte al de la versió de cinc portes. El resultat és un cotxe molt compacte i esportiu, gracies en part a uns voladissos molt curts i al fet de tenir les rodes molt als extrems de la carrosseria.

Pel que fa al pes, el nou León SC homologa un pes en buit de tan sols 1.093 kilos, una xifra que converteix el compacte de Martorell en el model més lleuger de la seva categoria (1.168 kg en ordre de marxa). Aquest és un dels grans avantatges de la plataforma modular MQB, la qual per sí sola ha permés rebaixar el pes de la carrosseria en 18 kilos. Però la dieta ha anat molt més enllà, abarcant aspectes tan diversos com el sistema de climatització (on s’han estalviat 2,7 kilos), el respatller del darrera (un 15% més lleuger) o els airbags laterals (on s’ha estalviat un 25% del seu pes després d’integrar-los als propis seients enlloc de la càmera de plàstic que els albergada com fins ara).

33

A l’hora de desenvolupar una carrosseria de tres portes hi ha dos enfocaments diferents: optar per fer un model nou, ben diferenciat del de cinc portes (cas del Renault Megane Coupé o l’Opel Astra GTC); o, per contra, fer servir una fòrmula més conservadora en la que quasi no hi ha diferències entre la variant de tres portes i la de cinc (cas del Volkswagen Golf). Entre l’un i l’altre, podriem dir que SEAT ha optat per la via del mig: sí que hi ha diferències entre el León i el León SC, però no tantes com per considerar-lo un model apart. Ja que estem parlant de la competència, no deixa de resultar curiós que SEAT s’hagi decidit ara a fer una variant de tres portes del León quan altres fabricants, com Ford amb el Focus o Renault amb el nou Clio, han decidit carregar-se aquesta opció de la seva gama.

No seré jo qui digui si aquest cotxe és “el més bonic del seu segment”, tal i com va afirmar James Muir a la presentació del model. Això ho podeu jutjar vosaltres mateixos amb les imatges que acompanyen aquesta entrada. El que sí us diré és que, des de fora, un té la sensació d’estar davant d’un model molt ben acabat. Diuen que la qualitat es troba en els petits detalls, i un exemple el trobem en les gomes que enmarquen les llunes laterals, molt més primes que en el model de la generació anterior.

44

En el lateral tenim uns “blísters” (les estries que hi ha sobre els passos de roda) que doten de molta tensió al disseny del León SC, donant-li un aire molt dinàmic sobretot en l’acabat FR, gràcies a les llandes en mida 18″. Trobo que queden molt millor que en el Ibiza, ja que estan molt més integrats en la carrosseria. Queden “naturals”. El frontal també recorda molt al del benjamí de la casa, i, com aquest, també recorre a una part inferior del paracops en forma d’A, el que dona molta estabilitat visual al disseny. Prova de que no s’ha deixat cap detall a l’atzar també tenim els retrovisors, els quals compten amb un disseny espectacular.

Pel que fa a l’interior, només entrar en el nou León SC salta a la vista el salt quàntic que aquest model ha donat respecte als seus predecessors. I és que si el León II estava un esglaó (o dos) per sota del Golf i l’A3, amb aquesta tercera entrega les coses estan molt més igualades que mai (tant, que fins i tot un es pregunta com és possible que Volkswagen hagi deixat a SEAT crear un veritable rival pel Golf).

6

Si hagués de descriure l’habitacle del nou SEAT León SC amb una paraula, aquesta segurament seria “envolvent”. I és que des del lloc del conductor, un té tots els comandaments apuntant en la seva direcció. En general podriem dir que es tracta d’un habitacle força minimalista, i on només queden a la vista els comandaments pel sistema de climatització. Tota la resta de funcions es poden dur a terme a través de la pantalla tàctil (des d’on es pot gestionar la ràdio, el telèfon via Bluetooth, el navegador per satèl·lit o el lector MP3, i de la que parlarem més endavant). El fet de que aquesta estigui a la mateixa alçada que el compta-revolucions o el velocímetre dona un aire de molta qualitat, recordant-nos a models de molt més prestigi. Això també queda reflectit en els materials emprats i en el tacte dels comandaments.

Durant la presentació vam tenir la possibilitat de provar el SEAT León SC amb el motor 2.0 TDI CR 150 CV DSG i l’acabat Style, i el 1.8 TSI 180 CV DSG associat a l’acabat FR. D’ells parlarem amb més detall en la propera entrada, en la qual també aprofundirem en l’equipament que ofereix cadascuna de les versions i les sensacions al volant que transmeten.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s