Els turbo tornarán a la Formula 1 el 2013!!

A principis de setmana la FIA va aprobar els canvis en el reglament pels propers anys: eliminació de la prohibició de les ordres d’equip, alerons flexibles per facilitar els avançaments, etc. El canvi més important, però, no arribarà fins l’any 2013, i implica el retorn dels motors turbo a les graelles de la Formula 1, després de ser prohibits la temporada 1989.

Els actuals motors V8 de 2.4 litres donaran pas a motors de quatre cilindres i 1.6 litres de cilindrada. Tot i que la potència, a priori, serà sensiblement més baixa que la dels actuals motors, la utilització de sistemes de recuperació d’energia (els KERS de tota la vida) haurien de cobrir la diferència, oferint (en total) potències similars a les d’avui en dia.

Tot i que això últim encara està per veure, el que sí és cert és que aquest és un dels canvis més importants que ha patit la Formula 1 des de finals dels anys 80. Els Ferrari, Red Bull i companyia ja no faran el soroll tan característic dels motors atmosfèrics actuals, sino que tindran un so més apagat, tot i que el límit de revolucions se situarà a les 12.000 rpm, que no són poques. La explicació per tot plegat? Que amb aquest canvi els monoplaces consumiran un 35%. Com si a algú li importés quan estem parlant de Formula 1…

A mi la veritat és que aquest canvi ni m’agrada ni em deixa d’agradar. La Formula 1 sempre ha funcionat així, a base de canvis més o menys importants. A finals dels anys 80, quan els motors de la Formula 1 van passar dels 1.200 cavalls dels turbos en configuració de qualificació, a uns 600 cavalls pels motors atmosfèrics, el món no es va acabar. De la mateixa forma que tampoc ho va fer quan fa uns anys es va donar el salt dels 3.5 V10 als 2.4 V8. Ni quan es van prohibir tots els apèndix aerodinàmics fa un parell d’anys. Ni quan es van prohibir els pneumàtics slicks. Com que tots aquests canvis al cap i a la fi afecten a tothom per igual, a la hora de la veritat tot queda com estava, i només és qüestió d’adaptar-se a la nova situació el més de presa possible.

Jo la veritat és que ja tinc ganes de veure con sonen aquests motors 1.6 I4 turbos…

Via Autosport.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s